Tenyésztés

A hím párduckaméleon kb. 10, a nőstény 7 hónaposan lesz ivarérett. Előfordul, hogy pontosan nem tudjuk megállapítani, hogy hány hónapos a kaméleonunk – ez nem baj -, ha ivaréretté válik, azt onnan fogjuk látni, hogy természete megváltozik. Sokkal élénkebb és szeszélyesebb lesz.

Első randi és ismerkedés

Érdemes a pároztatás előtt összeismertetni a két állatot. Először messziről fedezzék fel egymást, gyönyörködjenek a látványban, ha ez megtörtént össze lehet őket engedni. Pontosabban a nőstényt tegyük át a hím terráriumába, tehát a fiú meghívja magához a lányt mozizni. Ha a nőstény készen áll a párzásra, ezt egészen egyszerűen úgy jelzi, hogy közömbösen viselkedik a hímmel, nem csinál semmit, ellenkező esetben támadásba lendül. Ilyenkor nincs értelme aznap tovább próbálkozni, mert a nőstény azt jelezte, hogy nincs kedve hancúrozni. Célszerű ilyenkor azonnal szétválasztani őket, mert feleslegesen stresszelik egymást. A következő nap természetesen újra meg lehet próbálni összeengedni őket, ha a lány megkapta a meghívót a bulira.

Sikeres párzás

Ha az aktus összejön az körülbelül 10-30 percig tart, de gyakran néhány órába telhet és az is előfordulhat, hogy az akció később megismétlődik. És most jön a 18-as karika, kisgyerekek ezt a részt ne olvassák. A hím megközelíti hátulról a nőstényt, és hemipéniszét bedugja a nőstény kloákájába, majd megtermékenyíti. Ha a párzás sikeres volt, azt a nőstény azonnal jelzi. Egyszerűen elkergeti a hímet a közeléből. Ekkor azonnal távolítsuk el a nőstényt a hím terráriumából és oszlassuk fel a házibulit. Kis idő múlva pedig, nem csak a viselkedése változik meg a csajszinak, hanem a színe is. A vemhességet jelző szín szinte az ellentéte annak, amilyen színekben addig pompázott a hölgy. Fekete vagy sötét lila alapon narancssárga és mályva csíkok jelennek meg rajta, ezzel is a hím tudomására hozva, hogy jól végezte a dolgát, de mostmár elég belőle. Ezzel a jelenséggel az emberek is gyakran találkozhatnak, már nem azzal, hogy a nők türkizre váltanak, hanem, hogy az akció után elhessegetik a férfiakat. 🙂

Tojásrakás

Tojásait a nőstény a párzás utáni 4-6. héten tojja le. A tojások lerakásához szükséges a terrárium alján a speciális tojásrakó talaj keveréket bekészíteni, ami lehetőleg minimum 15-20 cm mély legyen, mert egy lejtős járatot készít majd a mama, ahová betolatva rakja le a tojásokat. A tojások száma igen változó lehet. 8-30 db között jellemző általában. A tojások 10-15 mm nagyságúak. A nőstény betemeti a lyukat és elsimítja a talajt a tojásokon, amit nekünk minél előbb ki kell vennünk, mert a nőstény onnantól kezdve nem törődik a kicsikkel. Ne lepődjünk meg, ha 2-3 hónap múlva a kaméleonunk újra tojást rak, anélkül, hogy hímet látott volna, ugyanis a kaméleonok képesek a hím spermájának tárolására.

Keltetés

Keltető közegnek legalkalmasabb a vermikulit és a perlit, bár én keltettem már kókusztőzegben is. A közeget közepesen nedvesítsük be és a tojásokat félig süllyesszük bele. A tojások fejlődését folyamatosan kísérjük figyelemmel. A terméketlen, összezuhant, penészes tojásokat azonnal távolítsuk el. A keltetési hőmérséklet 25-30 °C között ideális, és ezt akár 6-9 hónapon keresztül stabilan biztosítanunk kell. Kisebb ingadozások természetesen nem okoznak problémát. A keltető tetején összegyűlő párát rendszeresen töröljük le, mert a tojásokra visszacsöpögve penészessé teheti azokat. A keltető lehet gyárilag összeszerelt, precíz eszköz is, de magunk is barkácsolhatunk egyet.

További részletek

Kattints a menüpontokra!