Párduckaméleon tartása

Furcifer pardalis

 

A párduckaméleonok tartása és a nekik szükséges körülmények biztosítása nem tér el lényegesen a sisakos kaméleonokétól. Igyekszem a sisakos kaméleonhoz hasonlóan részletesen leírni ezen feltételeket, kihangsúlyozva az esetleges különbségeket. A legtöbb helyen előfordulhat, hogy szinte ugyanazokat találod leírva, de azért érdemes átfutni ezeket az oldalakat is, mert a különbségek sokszor apróságokban rejlenek.

Ha már különbségekről beszélünk, akkor annyit érdemes általánosságban megemlítenem, hogy a párduckaméleonok élénkebb színűek, jóvan több színt képesek felvenni, barátságosabbak, érdeklődőbbek, nagyobb „ragaszkodást” és sztressztűrést mutatnak a sisakos kaméleonokkal szemben, ugyanakkor kicsit érzékenyebbek a változatos táplálkozásra. A ragaszkodó képességüket szerintem mindenki megtapasztalta már, aki ellátogatott hozzánk vagy megismerte valahol az állatainkat. Rendkívül barátságosak és nálunk a farmon mindig igénylik, hogy kivegyék őket a terráriumból és az ember kezén mászkálhassanak. Ez természetesen foglalkozás és szoktatás kérdése is.

Első kaméleonnak is merem ajánlani a kis párducot, ha nem okoz problémát a változatos étrend biztosítása. Gondolok itt a klasszikus 3 fogásos menüre: leves, főétel, desszert. 🙂 Sőt, kezelhetősége, barátságossága, érdeklődése miatt még nagyobb élményt nyújt. Sajnos ára magasabb, mint a sisakos kaméleoné, mivel párduckaméleonból kevesebb utód jön világra, de ha ezt az árat 5-6 évre leosztjuk, akkor már nem is annyira vészes.

Az itt leírtaknál nagyrészt a saját tapasztalataimat osztom meg a kedves olvasóval, melyeket az évek során gyűjtöttem össze a kaméleonok viselkedését és szokásait tanulmányozva. A weboldal csak a leglényegesebb információk átadására törekszik. Mindenképpen azt javaslom, aki szeretne bővebben megismerkedni ezekkel az állatokkal és gyakorlatban is használható tudást szerezni, olvassa el könyvemet, mely igyekszik az összes fontos részletre kitérni.

Szeretnék mindenkit meggyőzni arról, aki egy kicsit is bizonytalan belevágni ebbe a projektbe, hogy érdemes, mivel rengeteg új élményre számíthat az elkövetkezendő évek során és annak is, aki már a sisakos kaméleonok tartásával tapasztalatot szerzett, fog tudni rengeteg új dolgot mutatni a párduckaméleon.

Ezek után lássuk a részleteket

Kattints a menüpontokra!