Elhelyezés

Fontos a kaméleon megfelelő elhelyezése. A berendezésnél elsősorban az állatunk érdekeit tartsuk szem előtt és csak másodsorban próbáljunk meg olyan élőhelyet kialakítani, amely a szobánk dísze is lehet. Annál jobban fogja érezni magát állatunk, minél jobban sikerül a természetes, élőhelyéhez hasonló környezetet megteremtenünk. A terrárium inkább legyen magas, mint széles. A lámpákat mindig a terrárium tetejére helyezzük. Nem javaslom, hogy az izzókat a terrárium belsejébe lógassuk be, mert így az állatunk könnyen megégetheti magát. A lámpákat helyezzük inkább búrában a terrárium rácsozott tetejére. Azért fontos, hogy a lámpák és a melegítés felül legyen, mert állatunk így tudja szabályozni magának a hőmérsékletet és a fényt. Tehát, ha fázik felmegy melegedni a melegítőlámpához, ha melege van, akkor lemegy az ágak közé. Ha UVB fényre van szüksége, akkor az UVB izzó alá helyezkedik. Az UVB lámpát feltétlenül a rács és ne az üveg fölé helyezzük, mivel az UVB sugarak nem hatolnak át az üvegen. Mindkét izzó nappal maximum 10-12 órát éghet, mivel a kaméleon nappal aktív állat. A melegítő izzót szabályozni szükséges, annak érdekében, hogy a nappali 28-30 fokot biztosítsuk, éjszakára viszont mindkét lámpa lekapcsolva legyen, hogy állatunk édesdeden tudjon szundikálni, és a hőmérséklet is lemenjen az ideális 21-24 fokra. Lényeges infó, hogy az UVB izzó hatótávolsága maximum 50 cm és 1 év után cserélni kell, mivel sugárzása ezután minimálisra csökken. Az ideális melegítőlámpáról és UVB izzóról bővebben a Lámpák menüpontban olvashatsz. A terráriumnak legyen átmenő szellőzése, ezért mi a terráriumok aljára is helyezünk szellőző rácsot, mellyel ez biztosított.

Terrárium mérete, elhelyezése

Mint a sisakos kaméleonnál, itt is két lépcsőben érdemes megoldani a terrárium kérdést. Az állat 5-6 hónapos koráig tökéletesen jól érzi magát egy 30x30x50-es nevelő terráriumban. Ennél nagyobb ne legyen, mert nem fogja megtalálni az eleséget benne, így nem tud rendesen fejlődni. A második lépcsőben szerezzük be számára a végleges lakóhelyét, ami egy kb 50x40x90 – 60x60x100-as méretű terrárium. A párduckaméleonoknak és azon belül főleg a hímeknek nagyobb mozgásigényük van, mint a sisakos kaméleonnak, úgyhogy, ha tehetjük ennél nagyobb terráriumot is készíttethetünk nekik. Érdemes sziklahátteres terráriumot venni, mert az eleségállatok azon szívesen sütkéreznek, kaméleonunk pedig egy laza sorozatlövést tud rájuk leadni. Lásd részletesen a Terráriumok menüpontban.

A terráriumot olyan helyre tegyük, ahol van természetes fény. A világos környezet jó az állatnak. A terráriumot nem jó a föld közelébe helyezni, mert a kaméleon szeret magasan tartózkodni, illetve arra is ügyeljünk, hogy ne kerüljön a terrárium tűző napra, mert állatunkból hamar kaméleonpörkölt lehet.

Berendezés

A házikó aljára tökéletes, ha bio fenyőkérget teszünk, ezt havonta vagy ahogy szükséges egyszerűen tudjuk cserélni. A puha aljzat az esetleges esések okozta sérüléseket is fel tudja fogni. A terráriumban legyen növény, lehetőleg élő, erre legmegfelelőbb a Ficus, a Hibiscus félék vagy a Schefflera, esetleg emellé még a Scindapsus szobai futókák. Lásd Egyéb felszerelés alatt. További terráriumba tehető és ott meg is maradó élő növényeket (és műnövényeket) a webáruházunkban találtok. A növény elsősorban nem a kaméleonunk közlekedését szolgálja, sokkal inkább a párás környezetet segíti és a búvóhely funkciót tölti be. A növény leveleiről szeretik lenyalogatni a vízcseppeket, illetve a fent említett élő növényeket szeretik csípkedni is. Helyezzünk el a terkóban sok ágat vízszintesen és függőlegesen a növény köré, hogy az állat tudjon fel-le közlekedni. Fontos, hogy a lámpák alatt kb. 10 cm-rel alakítsunk ki vízszintes ágakból napozóhelyeket is. Az ágak vastagsága ne térjen el az állat lábainak nagyságától, mert ha nem tudja átfogni, az kényelmetlen lehet számára. A terráriumba tehetünk még hőmérőt, hogy ellenőrizhessük a megfelelő hőmérsékletet, illetve páratartalom mutatót. A páratartalom szabályozásáról a Párásítás menüpontban olvashatsz.

Takarítás

Rendszeresen takarítsuk állatunk élőhelyét. Fontos a higiénia és a tiszta környezet nekik is. Legalább hetente egyszer gyűjtsük össze az elpottyantott ürüléket. Havonta végezzünk nagytakarítást, ehhez használhatunk gumikesztyűt. Amíg a terráriumot kipofozzuk kedvencünket kihelyezhetjük egy szobanövényre vagy ha még nem haverkodott össze a papagájjal, akkor itt az ideje, hogy a kalitkában meglátogassa őt. Persze fél szemünk mindig rajta legyen, nehogy meglógjon (a papagáj). 🙂 A növényről is szedjük le a végterméket és a leveleket tisztítsuk meg, mivel állatunk arról iszik. A fenyőkérget cseréljük frissre, így megkíméljük magunkat a kellemetlen szagoktól. Mivel a kaméleonnak nincsen szaga, ezért a büdi mindig máshonnan jön. Ha penészesedést vagy atkásodást tapasztalunk a terrárium alján, a takarítást azonnal végezzük el. Ha ez gyakran előfordul, akkor valamilyen körülmény nem ideális, vagy a terrárium nem megfelelően szellőzik. Az üvegfelületek takarításához és a vízkő eltávolításához használjunk citromos vizet vagy ecetet, ezek mind természetes, vegyszermentes tisztítószerek vagy a kifejezetten ilyen célra kifejlesztett tisztítókat, például a képen láthatót. A takarítás végeztével mi is mossunk kezet.

Nyári lakosztály

A nyári hónapokban, amikor a hőmérséklet már 20 fok felett van, kaméleonunk nagyon jól érzi magát a természetben. Ha tehetjük vigyük ki a kertbe, a természetes napsugarak hatására még látványosabb fejlődésnek indulhat. Ha tartósan szeretnénk kint tartani a kertben, arra is van lehetőség, akkor mindenképpen érdemes egy jól szellőző hálós screen terráriumot beszerezni, melyet a macskák sem piszkálnak. A jó minőségű ketrec készülhet fából alumíniumból vagy műanyagból és oldalain a fémháló vagy erős műanyag háló a legpraktikusabb, mivel a sima szúnyoghálót az eleség kirágja. Az általunk ajánlott nyaralóról bővebb infót a Screen terráriumok menüpontban találsz.

Terrárium berendezése

Nézd meg oktató videóinkat a YouTube-on!

 

További részletek

Kattints a menüpontokra!