Színváltozatok

Ambilobe, Nosy Mitsio, Ambanja, Nosy Faly, Tamatave … miért van ennyiféle neve a párduckaméleonoknak?

Származásukat tekintve minden párduckaméleon Madagaszkáron őshonos, de nem mindegy, hogy a sziget mely részén él. Sok olyan egymástól elszigetelt területe van Madagaszkárnak, ahol az egyes kolóniák több ezer éve telepedtek le. A különböző kolóniák hímjei különböző alapszínűek lehetnek. Az egyes színváltozatok a nevüket arról a helyről kapták, ahol a kaméleonok megtalálhatók. Rendszerint ez a legközelebbi város neve (Ambanja, Maroantsetra, Ankaramy…) vagy egyéb földrajzi tagozódás (Nosy Bé, Nosy Komba Szigete).

Ezek nem különböző fajok vagy alfajok, hanem csak színváltozatok (Local Form), melyek az adott területre jellemzők. Egyes régiókban előfordulhat, hogy akár már 25 km távolságban egészen más színű párduckaméleonokat találunk, ugyanakkor más esetekben 150 km-rel arrébb is csak nagyon kis eltérés van a színváltozatokban.

Ambanja – A domináns alapszín a zöld, mely akár egészen citromsárga is lehet. A vertikális csíkok lehetnek bordók vagy az Ambanja Blue esetében egészen sötét kékek. Az Ambanja változatra jellemző továbbá, hogy az oldalt található V alakú csík sokkal szélesebb, mint más színváltozatokon.

Ambato (Blue Diamond) – Türkiz alapszín, egyáltalán nincs benne zöld, még nyugalmi állapotban sem. Néha tévesen Ambanja Blue Diamondként tüntetik fel. Nagyon sokáig titkolták ennek a kedvelt színváltozatnak a lelőhelyét az importőrök. Ezt azzal érték el, hogy kék Ambanjának nevezték. Ez a kék gyémánt szín Ambato településen honos, semmi köze Ambanjahoz. Gyakran kékes vörös vertikális csíkok váltják egymást és a fej oldalán sárga is megjelenhet.

Ambilobe – Az egyik legváltozatosabb és legélénkebb színváltozat. Gyakran megtalálhatók Ambilobe farmjainak közelében. Egyes tenyésztők úgy tartják, hogy ez a színváltozat nagyon hasonló a Sirama-éhoz, ezért előfordulhat, hogy mindkét név alatt ugyanazokat a színkombinációkat találjuk. Az alapszín az élénk világoszöld, amely izgalmi állapotban egészen citromsárga lesz. Az Ambilobe Red Bar változatában (gyakran Picassonak is nevezett) bordó vertikális csíkok váltják a zöldeket, melyek narancssárgára változhatnak. Halványkék horizontális csík fut végig az állat oldalán. Az Ambilobe Blue Barban a vörös helyett kék csíkok futnak. Érdekesség még, hogy minden Ambilobe génállományában megvan egyszerre a Red Bar és a Blue Bar is. Ez azt jelentheti, hogy a csíkok akár átmehetnek pirosból kékbe is a farok felé haladva, illetve olyat is feljegyeztek már, hogy évek után a piros csíkok kékre váltottak.

Andapa – Sambava településtől délre található. Sok hasonlóságot is mutat a Sambava színváltozattal, azzal a különbséggel, hogy izgalmi állapotban a világoszöld és a sárga szín jobban dominál.

Ankaramy – A hüllők között igen szokatlan a rózsaszín. Az Ankaramy színváltozat lehet teljesen rózsaszín is, ezért ezt a kaméleont gyakran Rózsaszín Párducnak nevezik. Előfordulhatnak fekete vagy bordó vertikális csíkok a rózsaszín mellett, de van úgy, hogy hiányoznak ezek a csíkok és teljesen rózsaszín az állat egy hosszanti fehér középső sávot leszámítva. Izgalmi állapotban ez a sáv is lehet bordó vagy egészen sötét, szinte fekete.

Ankify – A mai napig elég nehéz leírni, hogy milyen is ez a színváltozat, mivel az Ankify város farmjain elég ritkán találhatók párduckaméleonok. Egészen 2007-ig nem volt információ erről a változatról, a fogságban való tenyésztése is nagyjából ekkor kezdődött. Szürkészöld alapon, mely akár egészen élénksárgára válthat piros és kék csíkok találhatók.

Diego Suarez – Felső része inkább zöld, alsó fele narancssárga de egészen citromsárgás is lehet. Középen hosszanti fehér csík húzódik. A fejen gyakran megjelennek fekete csíkok izgalmi állapotban.

Joffreville – Egy nem túl izgalmas színváltozat. A domináns szín a fakó zöld, inkább keki szín, melyben ritkán egy egy bordó csík vagy folt található. A hosszanti sáv fehér.

La Réunion – Az 1830-as években telepítettek be Párduckaméleonokat erre a szigetre Madagaszkárról. Találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy valószínű a Nosy Bé színváltozatot vitték be elsőnek, ebből alakult ki később a jelenlegi La Réunion szín, mivel a Nosy Bére jellemző leginkább a nagyon halvány kontraszt a vertikális csíkok közt. Míg a Nosy Bé türkizkék vagy kék, addig a La Réunion inkább zöld. A nőstényben több fekete csík és élénkebb bézs szín található.

Maroantsetra – Az észak-keleti parton található ez a város. A színváltozat hasonló a Sambavához, mivel dominál a narancssárga és piros szín, de abban különbözik előbbitől, hogy fekete vertikális csíkok is megjelennek izgalmi állapotban.

Masoala – Ez a színváltozat is ritkán található meg Madagaszkár farmjain, inkább a Masoala Nemzeti Parkban bukkanhatnak fel ilyen állatok. Világosszürke az alapszín, ami gyakran szinte fehér vagy halványkékes, ezeken jelennek meg a téglavörös vagy narancssárga foltok. Gyakran az állat hátsó, farok felőli része színes csak. Gyakran összekeverik a Tamatave és Nosy Boraha színváltozatokkal.

Nosy Ankarea – A fogságban szaporított párduckaméleonok közt viszonylag újnak számít. 2007-től található meg Európában tenyésztőknél. Nagyon hasonlít a Nosy Mitsio színváltozathoz, de az alapszín nem teljesen zöld, inkább egy picit kékesebb. Egyedivé teszi még ezt a változatot, hogy nem Y, U vagy V alakban helyezkedik el az alapszínen a mintázat, ami egyébként barnás-vöröses színű, hanem O alakban.

Nosy Bé – A legelterjedtebb színváltozat Madagaszkár farmjain. Zöldes-türkizes alapszín, melyen halvány zöld, fekete csíkok vannak. A True Blue változaton egyáltalán nincsenek csíkok és sokkal kékesebb a szín itt-ott néhány piros pöttyel. A száj kontúrja általában sárga.

Nosy Boraha – Egy sziget Madagaszkár észak-keleti részén. St. Marie szigetének is nevezik, így a színváltozat is gyakran ilyen néven fut. Halványszürke és sötétebb szürke csíkok váltják egymást, melyből a sötétebb csíkok gyakran kékesek. A fej részen több a kék a szem körül, és rendszerint sárga a száj.

Nosy Faly (Oorana Mena) – Egy kis sziget Madagaszkár észak-nyugati részén, Nosy Bétől keletre. Az anonimitásból hirtelen a leghíresebb szigetté vált az amerikai marketing hatására, mely a legújabb tenyésztési projekt keretein belül az Oorana Mena (Red Rain) fantázianevet kapta. Ez a színváltozat fogságban 2007 vége óta van jelen Európában. Izgalmas színvilága miatt igen kedveltté vált, de az ára még igen borsos. A hím nyugalmi állapotban szürkés-kékes bordós, sokszor akár teljesen fekete-szürke. Izgalmi állapotban jönnek elő az igazán gyönyörű színei. Világos szürke – élénk kék csíkok mellett a végtagokon a fejen és a kék csíkok szélén piros pöttyök jelennek meg (Red Rain). A nőstény erős barack színben pompázik.

Nosy Komba – ÉNY-on található sziget. A citromsárga alapszínen vöröses-barnás csíkok jellemzők.

Nosy Mitsio – Szintén ÉNY-on található sziget. Rá jellemző a banánzöld alapszín, mely egészen citromsárgára vált izgalmi állapotban. Világoskék hosszanti csík megy a testen keresztbe és a szem rendszerint piros.

Sambava – Piros, narancssárga és sárga a domináns szín. Nyugalmi állapotban zöld is lehet. A piros izgalom hatására narancssárgára vált. Fehér hosszanti csík vonul végig a test oldalán.

Sirama – Gyakran az Ambilobe színváltozattal azonosítják a tenyésztők.

Tamatave – Halvány és élénkebb piros csíkok váltják egymást. A fejrészen és a hosszanti csikban fehérrel.

További részletek

Kattints a menüpontokra!