Mikor nem vagyunk?

Kevés ilyen van, de néha muszáj pihennünk is. Zárva vagyunk:

Minden vasárnap | Március 15. | Nagypéntek | Húsvét (V-H) | Május 1. | Pünkösd (V-H) | Augusztus 20. | Október 23. | November 1.
December 24-26. (a kaméleonoknak is kell ünnepelni, meglátogatják a rokonokat, sütnek főznek)
December 31-Január 1. (a kaméleonok buliznak, pezsgő, tűzijáték, konfetti, lencse)

Nyári szünet: 2024 július 29 – augusztus 04

2023 Karácsony és Újév – Ünnepi nyitvatartásunk:

2023 ünnepi nyitvatartás
2023 ünnepi nyitvatartás

KÜLDJ E-MAILT NEKÜNK  Kérjük olvasd el a gyakran ismételt kérdéseket (GYIK)

  Kaméleonokról általában

  Melyik kaméleont érdemes kezdőknek választani?

  Kezdőknek ajánlott a sisakos kaméleon és a párduckaméleon. Tartásuk egyszerűnek mondható. Hogy melyiket válasszuk a kettő közül, az erősen a pénztárcánk függvénye, mi mindenesetre összefoglaljuk a két faj előnyeit és hátrányait pár szóban, hogy ezzel segítsük a döntést. Párduckaméleon előnyei: színesebb, mint a sisakos kaméleon, lényegesen barátságosabb, kezelhetőbb, picit hosszabb életű, tompábbak a karmai. Hátrányai: Borsosabb ár, változatosabb étrendet igényel. Sisakos kaméleon előnyei:  Barátságosabb árfekvés, picit igénytelenebb faj. Hátrányai: Territoriálisabb, stresszesebb faj, ezáltal vadabb. A karmai hegyesebbek, kevésbé színes. Akinek az ár másodlagos szempont, annak a barátságossága és érdeklődőbb természete miatt a színesebb párduckaméleont ajánljuk. Akit nem annyira érdekel, hogy állata vadabb lehet, viszont nem szeretne túl sokat költeni, annak a sisakos kaméleon az ideális választás.

  Milyen nemű állatot javasoltok?

  Mi nem szeretnénk senki helyett ezt a kérdést eldönteni, itt is vannak előnyök és hátrányok, mindenki maga mérlegelje, hogy mik a preferenciái. Sisakos hím-nőstény: hím színesebb és nagyobb, ugyanakkor vadabb, jobban védi a területét, gyakrabban támad. A nőstény rakhat terméketlen tojásokat, annyival nagyobb odafigyelést igényel, hogy amikor látjuk a tojásrakás jeleit, akkor megfelelő tojó közeget biztosítsunk. Egyébként általánosságban barátságosabb, mint a hím (természetesen mindig vannak kivételek). Párduckaméleon hím-nőstény: hím lényegesen színesebb és nagyobbra nő, nőstény olcsóbb, hímnek nagyobb mozgástérre (terráriumra) van szüksége.

  A sisakos kaméleon is változtatja a színét?

  Igen, természetesen, mivel ő is kaméleonból van. A párduckaméleonnál a színváltozás még drasztikusabb, de azért a sisakos kaméleon sem panaszkodhat. 🙂

  9 éves gyermekem van, vehetek neki kaméleont?

  Igen, de a felelős állattartásról ne feledkezzünk meg. Pici gyermek esetében szükség lehet néha szülői segítségre és felügyeletre, ezzel számoljunk.

  Miért drágább egy párduckaméleon?

  Sajnos a párduckaméleonoknál kevesebb a lerakott tojások száma, kevesebb utód jön világra és általában lényegesen több az alomban a nőstények aránya, viszont színessége és barátságossága miatt igen kedvelt és keresett. Ezzel magyarázható a nagy árkülönbség.

  Tarthatok több kaméleont is egy helyen?

  Mi nem javasoljuk és nem is tartunk egy terráriumban több kifejlett állatot. Csak párzás idejére tesszük össze őket, illetve a pici sisakos kaméleonokat néhány hónapos korukig együtt tartjuk. A szakirodalom azt írja, és egyes beszámolók is említik, ha olyan nagy a terrárium, hogy el tud bújni a hím és a nöstény egymás elől, annyira, hogy ne is lássák egymást, akkor tarthatjuk őket egy helyen.

  Kibírja a kaméleon az utazást?

  A kaméleonok viszonylag jól tűrik az utazást, persze néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Szállításhoz vegyünk egy hordozót (pl. Faunarium), tegyünk bele ágakat, hogy tudjon kedvencünk kapaszkodni. Télen, nagy hidegben használjunk melegvizes palackot vagy heat packet és hungarocell dobozt, nyáron, nagy forróságban hidegvizes palackot és hungarocell dobozt. Autóban a  tárolót ne tegyük tűző napra, csomagtartóba. A szállító dobozt takarjuk le, ha átlátszó, így a mozgás nem stresszeli kamélonunkat. Hosszabb utazás során többször szellőztessünk és párasítsunk állatunknak.

  Tudnak a kaméleonok úszni?

  Igen, tudnak, mi is meglepődtünk, mikor hallottuk, ki is próbáltuk és valóban megy nekik, úgy úsznak, mint a kutyák. 🙂

  Milyen gyakran vedlenek a kaméleonok?

  A pici kaméleonok sűrűbben, akár 1-2 hetente, az idősebb állatok lényegesen ritkábban, pár havonta dobják le bundájukat. A vedlés ideje is eltérő. A kicsiknél ez a folyamat pár óra alatt lezajlik, míg a nagyoknál akár pár hétbe is telhet. Gyakori a vedlés szállítás után, terrárium cseréjénél vagy átrendezésénél.

  Honnan veszem észre a vedlést?

  A vedlés előtt a kaméleon bőre fakó és száraz lesz, elkezd kirepedezni. A nagyobb állatokat a vedlés annyira meg szokta viselni, hogy előtte néhány nappal már nem esznek.

  Dörzsöli a szemét a kaméleon, ezt miért csinálja? Mit tegyek?

  Vedléskor gyakran előforduló jelenség, ezzel nem szükséges foglalkozni, ha viszont be van gyulladva a szem, akkor kamillázzuk néhány napig. Ettől az esetek többségében el is múlik a gyulladás, ha mégsem, akkor forduljunk állatorvoshoz, aki szemcseppet ír fel kaméleonunknak.

  Miért nem tudom kézhez szoktatni az állatot?

  A kézhez szoktatás nem megy egyik napról a másikra, sokszor hosszú hónapok, kitartás és türelem eredménye. Ne adjuk fel!

  A gyerek megunta a kaméleont, visszavihetem hozzátok?

  Ezt mindig szomorúan halljuk, de sajnos előfordul. Állatot befogadni tudunk, ha éppen van szabad terráriumunk, de visszavásárolni nem szoktunk. Amennyiben értékesíteni szeretnéd, akkor erre a terraplaza.org online hirdető felülete vagy a jófogás a legalkalmasabbak.

  Elpusztult a kaméleonom, a nagy terráriumot visszavásároljátok?

  Ezt még szomorúbban halljuk. Kis házikedvencünk elvesztése nem jó hír. Tapasztalataink szerint jobb ilyenkor picit várni a terrárium elpasszolásával, gyakran előfordul, hogy később, amikor a fájdalom múlik,  újra szeretnénk egy kaméleont befogadni. Ha mégsem, akkor a terráriumot a terraplaza.org online hirdető felületén vagy a jófogáson érdemes meghirdetni, mi használt nagy terráriumot nem vásárolunk vissza.

  Megszökött a kaméleon, hol lehet?

  A kaméleonok ritkán másznak be szekrény alá, inkább valamire felkapaszkodnak. Találtunk már gülü szeműt a függönyön, vállfán, karnison, sőt a kerékpár féktárcsájára rásimulva is. 🙂 Az teszi nehézzé megtalálásukat, hogy általában mozdulatlanul ülnek egy helyben és némán moziznak. Ha a kaméleon a kertben szökött meg, ott már nehezebb dolgunk lesz, de a tapasztalatunk az, hogy nem mennek messzire, gyakran a legközelebbi fa tetején skubiznak. Megtalálni őket egy nagyobb fán olyan, mint tűt a szénakazalban, de van egy ősrégi dakota trükk. Éjszaka elemlámpával pásztázzuk a szökevényt a fán, sokkal hamarabb észre fogjuk venni a szinte világító testét.

  Zenét hallgathatok / TV-t nézhetek a kaméleon mellett?

  A kaméleonok csak a komolyzenét és a thrillereket szeretik. Nem így van? Rezzenéstelen, komoly fejjel tudnak vadászni, hidegvérrel gyilkolnak. A zenét egyebként nem hallják, maximum a rezgéseket érzékelik. A TV mellett simán elalszanak, szóval nyugodtan rendezhetsz HB-t este.

  Betegségek

  Honnan veszem észre, ha beteg a kaméleon?

  A beteg kaméleon bágyadt, napokig egy helyben gubbaszt, lógatja a lábát, nincs ereje, nincs szorítása, nem aktív. A beesett szem is árulkodó, ez legtöbbször a vízhiány vagy vesebetegség jele. Ha nem vitaminozunk és/vagy nem cseréljük ki az UVB izzót időben, akkor állatunk elkezd remegni és nyelvét nem tudja olyan hosszúra kilőni, mint korábban. Betegségekről bővebben könyvünkben olvashattok.

  Mi a teendő, ha beteg az állatom?

  Olvassunk utána a kaméleonos könyvben, hogy felismerjük-e a betegséget és a leírtak alapján kezdjük meg a kezelést vagy forduljunk exotikus állatokhoz értő állatorvoshoz, aki különböző vizsgálatokkal diagnosztizálni tudja a betegséget és elkezdi a gyógykezelést.

  Ugye nem fog elpusztulni a kaméleonom?

  Sajnos az a szomorú hír, hogy ez egyszer be kell következzen, de hogy minél később jöjjön el ez a pont, arról nagymértékben te tehetsz. Figyeld a hőmérsékletet, a párát, figyeld az állatodat, etesd, itasd, vitaminozd az eleséget, biztosítsd szamára a változatos étrendet, nyáron napoztasd, cseréld 10-12 havonta az UVB izzót, ezzel hozzájárulsz, hogy kedvenced jól fejlett és hosszú ideig egészseges maradjon.

  Elkaphatok az állattól valamilyen betegséget?

  Eddigi tapasztalataink szerint a kaméleonok nem hordoznak emberre veszélyes betegségeket és ők sem hajlamosak tőlünk betegségeket elkapni.

  Foltok jelentek meg a kaméleonon, ez mitől lehet?

  Ha ezek száraz fehér foltok, akkor vedlés, ha sötét foltok és magas a páratartalom, akkor gomba, illetve lehet még égési sérülés, ha a lámpa túl közel van és megégette kedvencünket.

  Sokat tátog a kaméleon, ez normális?

  Ha a kaméleonnak folyamatosan nyitva van a szája, akkor valószínűleg melege van. Ellenőrizzük a hőmérsékletet a sütkérező helyén, és ha szükséges cseréljük az izzót gyengébb wattszámúra.

  Elhelyezés

  Kaptam egy akváriumot, abban tarthatom a kaméleont?

  A kaméleon ugyan tud úszni, de előbb utóbb elfáradna a vízben a mellúszástól. Az akváriumot inkább adjuk a halaknak. Az akvárium átalakítása pedig annyira macerás, hogy aki megpróbálta, az többnyire oda lukadt ki, hogy jobb lett volna inkább elvinni egy terráriumot, amelynek megfelelő átmenő szellőzése és sziklaháttere van.

  Tarthatom a kaméleonomat szabadon a szobában? Nem akar a terráriumban lenni.

  Mi a szobai szabad tartást egy nagyobb növényen nem javasoljuk, mivel ily módon nagyon nehezen tudjuk biztosítani állatunknak a szükséges párát, hőmérsékletet és az elengedhetetlen UVB fényt. Ablakon keresztül ugyanis ezek a sugarak egyáltalán nem hatolnak át és az UVB izzók hatótávolsága is max. 30-50 cm. Az UVB fényre a nap nagy részében szüksége van kaméleonunknak, hogy csontozata megfelelően fejlődjön és a vitamin beépüljön.

  Elég, ha csak a terrárium tetején van szellőző?

  A sisakos kaméleon és a párduckaméleon nem igényel magas párát, viszont szüksége van jól szellőző helyre. Ezért nem elég, ha csak a terrárium tetején van szellőzés, mindenképpen legyen valahol lent is, hogy minél nagyobb legyen a légmozgás. Mi a terrárium tetejére dupla szellőzőrácsot teszünk, hogy ezzel is növeljük a levegő beáramlását, mivel a világítás ebből valamennyit elvesz.

  Háló vagy rács jobb szellőzőnek?

  A rozsdamentes hálót ajánljuk, mert az több fényt és UVB sugarat enged át a terráriumba, a perforált lemez kb. 50%-ban megszűri azokat.

  Muszáj kis terráriumot vegyek a kis állatnak? Miért nem tehetem egyből a nagyba?

  Tapasztalataink szerint a pici állat a legjobban a kis terráriumban fejlődik 6 hónapos koráig. A kisebb helyen könnyen megtalálja az eleséget, többet tud vadászni, erősebb és stabilabb lesz. Tudjuk, hogy a terrárium cseréje macerás és plusz költséggel járna, ha a kis nevelő terráriummal nem tudunk mit kezdeni, éppen ezért találtuk ki azt, hogy a tőlünk vásárolt kezdő terráriumot beszámítjuk a nagy árába. Így nem kell az eladással bajlódni és az állatnak is ez a legjobb. (Elvégre is ez a cél vagy tévednénk?)

  Milyen ágakat tehetek a terráriumba?

  Ne használjunk tüskés vagy szúrós ágakat, illetve lényeges, hogy soha ne földről szedjük fel a gallyakat, amiket a terráriumba szeretnénk betenni, inkább törjünk olyan helyről, ahol nem lehet koszos, szennyezett. Mi a csavart fűz ágait kedveljük, azokat használjuk a terráriumok berendezésénél. Könnyen takarítható, dekoratív és jól alakítható a terráriumban.

  Milyen növényeket tehetek a terráriumba?

  Minden olyan növény, mely a terráriumunk klímáját kedveli használható. A növény alapjában véve nem arra szolgál, hogy állatunk azon krosszozzon, javasolt a növény köré ágakat építeni, melyen mászkálhat. Egyes növények az ember számára mérgezőek lehetnek, de ez nem jelenti azt, hogy kedvencünkre nézve is azok. Ilyen például a fikusz vagy a diffenbachia, melyeket nyugodtan tehetünk be mellé, ezeken kívül gyakran használunk schefflerát, különböző szobai futónövényeket, gyompálmát, dracénát, hibiszkuszt, jukkát is.

  A növényeket locsolni is szükséges vagy elég a párásítás?

  Nem, a párásítás önmagában nem elegendő. A növény földjét annak igényei szerint locsolni szükséges, mivel a leveleken lévő pára nem jut el a növény gyökérzetéhez.

  Elutazunk, rátok bízhatjuk a kaméleont? Vállaltok megőrzést?

  Természetesen, ameddig van foglalható szabad szobánk, addig hozhatjátok hozzánk kedvenceteket megőrzésre a kaméleon panzióba. Kaja, pia, pálmafák biztosítva, elvégre a kaméleon is nyaral ez idő alatt. 🙂 Részletek a megőrzésről a kaméleon panzió menüpontban.

  Hány wattos melegítő izzót helyezzek a terrárium fölé?

  Ez egy összetettebb kérdés. Hogy milyen melegítő izzót használjunk az függ a terrárium méretétől, a szobahőmérséklettől és legfőképpen a faj igényeitől. Ezért mi azt javasoljuk, hogy a terráriumba mindenképpen tegyünk egy hő- és páramérőt, mellyel a hőmérsékletet is tudjuk kontrollálni. A sisakos kaméleonnak és a párduckaméleonnak nagyjából a nappali 28-30°C az ideális a fenti tartózkodási helyén. Átlagos szobahőmérséklet (23-24°C) mellett egy 40-75 Wattos izzó nagy általánosságban elegendő. Ha 30°C fölé megy a hőmérséklet, akkor cseréljük az izzót kisebb wattszámúra, ha alacsonyabb, mint 28°C, akkor pedig magasabbra.

  Folyamatosan lent kapirgál az állat, nem érzi jól magát?

  Ennek több oka lehet. Az egyik, hogy kinőtte a terráriumát kaméleonunk és már kényelmetlen neki, ezzel próbálja jelezni, hogy igény az volna egy nagyobb ólra (de jó, még rímel is). A másik, hogy sokat jár-kel a szobában szabadon, ilyenkor szeretne ismét kikéredzkedni. Ha ez az ok, akkor ezt egy idő után abbahagyja. Lehet még arról is szó, hogy nőstény kaméleonunk elérkezett az ivarérett korba, tojások fejlődnek benne (melyek terméketlenek, ha nem volt párzás) és tojásrakó helyet keres. Tegyünk be neki 20 cm vastagon föld-tőzeg keveréket, melyet nedvesen tartva néhány héten belül lerakhatja a tojásokat.

  Milyen sűrűn kell takarítani a terráriumot?

  A terráriumot havonta egyszer érdemes kitakarítani, nem csak a szagok, a higiénia miatt is. Az aljzatban bomlásnak indulnak az elpusztult eleségállatok, illetve az ürülék. Ilyenkor a fenyőkérget cseréljük frissre. A bio fenyőkérget ajánljuk, melyet nem kezelnek vegyszerekkel. A növény leveleit nedves szivaccsal töröljük át. A terrárium oldalán keletkezett vízkövet pedig vegyszermentes tisztítóval, ecetes vagy citromos vízzel távolíthatjuk el.

  Hová tegyem a kaméleont takarításnál?

  A takarítás idejére (amennyiben nem 3 napig tart) állatunkat kihelyezhetjük egy nagyobb szobanövényre, rövid ideig biztos megmarad rajta. Ha nincs aki figyelje a kaméleont a karbantartás ideje alatt, akkor a Faunariumot (tároló dobozt) javasoljuk, melybe tegyünk kapaszkodó ágat kedvencünk biztonsága érdekében.

  Tényleg ki kell kapcsolni az UVB világítást vedlésnél?

  Nem szükséges. A természetben sem tartanak lapulevelet minden egyes vedlő kaméleon fölé a helyi őslakosok. Ha a terrárium megfelelően be van rendezve növényekkel, akkor állatunk megoldja, hogy adott esetben el tudjon rejtőzni a nem kívánt UV sugarak elől.

  Folyamatosan égjenek a lámpák?

  Nem, mivel a természetben is lekapcsolják este a villanyt. Egyébként is nappali állatok a kaméleonok, este sötétedéskor kakaós csigába összetekerik a farkukat és aludni mennek.

  Lehet nálatok kapni műfüvet?

  Nem, sem műfüvet, sem műkokaint nem árulunk. A műfű kiváló talaj minigolfozóknak, de egy komoly terrarista ezen csak derülni tud. Aljzatnak inkább a természetes, jó nedvességmegtartó, gazdaságosan cserélhető bio fenyőkérget, mohatőzeget vagy kókuszrostot ajánljuk. 3 okból nem tudunk azonosulni a műfűvel: nem higiénikus, nem tartja meg a nedvesseget és emellett esztétikai aggályaink is vannak vele szemben (ha értitek, mire gondolunk ;))

  Kinőtte a kaméleonunk a nevelő terráriumot, hogyan működik a terrárium csere?

  Két lehetőséget tudunk ajánlani, az egyik, hogy amikor a nagy terráriumot elviszitek vagy küldjük, akkor adjátok vissza a kis nevelő terráriumot, melyet beszámítunk a nagy vételárába. Ehhez ugye nyilván az állatot addig el kell helyezni egy ideiglenes helyre, ahonnan nem szökik meg. A másik, hogy a nagy, végleges terráriumot átadjuk, átköltözik az állat, majd ezután visszajuttatjátok hozzánk a nevelőt és akkor adjuk vissza annak árát. A kis terráriumot mindkét esetben üresen, sérülésmentesen, kitakarított állapotban tudjuk átvenni.

  Párásítás, itatás

  Nem baj, ha az automata párásító rápermetez az állatra?

  Alapjában véve nem szereti a kaméleon, ha a vízpermet rámegy, de nem lesz tőle semmi baja. Ahogy a természetben megoldja, hogy ne essen rá az eső, ugyanúgy a terráriumban is el tud rejtőzni a növények közé, ha nem szeretne vizes lenni.

  Nem akar inni a pici kaméleon a permetezőből, mit tegyek?

  A pici kaméleonok még általában nagyon félősek, így kézből etetésük és permetezőből itatásuk nem valószínű, hogy sikerrel jár. Ne erőltessük, de az idő múlásával azért néha próbálkozzunk, egyszer csak már nem fog félni.

  Gondolom elég, ha naponta 2x permetezek az állatnak!?

  Sisakos kaméleonnál napi 2x, párduckaméleonnál inkább napi 3x permetezzünk vizet a növény leveleire. A párásításon kívül a növendék és felnőtt állatokat itassuk is pipettáról vagy használjunk csepegtető itatót (dripper), amiről állatunk megtanul inni.

  Táplálkozás, eleségállatok

  Hányszor adjak enni állatomnak?

  Ez az, amire nincsen szabály, az etetést érzéssel kell csinálni. Mi a tenyészetünkben a reggeli órákban etetünk és ha délutánra elfogy az eleség, akkor pótoljuk. A pici állatokat minden nap etetjük, a nagyobb állatokat pedig hetente 5x. A jó hír, hogy a kaméleonokat túletetni nem lehet, ha nem éhesek, akkor hátat fordítanak az eleségnek.

  Mennyi a napi eleség adag?

  Ahogy írtuk, a kaméleonokat nem lehet túletetni. A pici állatok sokat esznek és adjunk is nekik bőséggel, hadd fejlődjenek, erősödjenek. Ez a gyakorlatban 15-20 kisebb rovart jelent, ennyit simán levadász egy mohó bébi. A nagyobb állatok már kevesebbet esznek, inkább a méretben nagyobb sáskákra, kukacokra, csótányokra vadásznak.

  Elég, ha csak tücsköt adok?

  Én biztos nem örülnék, ha minden nap ugyanazt főzné a feleségem. Szerintem a kaméleonok is szeretik a változatos étrendet, ha csak egy féle táplálékot kapnak, arra idővel ráunnak. Fő ételnek adhatunk nekik sáskát, tücsköt, csótányt, melyet kombináljunk selyemhernyóval, rózsabogár lárvával, léggyel, katonalégy lárvával, desszertnek egy kevés viaszmoly lárva, lisztkukac és gyászbogár lárva adható. Mindig legyen 2-3 féle eleségünk, amellyel kényeztethetjük kedvencünket.

  Lisztkukacot adhatok a picinek?

  A lisztkukac egy zsírban gazdag eleségállat fajta, mely ráadásul elég kitines is, így azt fő ételnek egyáltalán nem ajánljuk, desszertként napi 1-2 darab persze adható és szívesen ropogtatják is. Sajnos, ha túl sokat adunk belőle vagy csak ezzel tápláljuk állatunkat, akkor idővel tönkremehet a mája.

  Nem akar enni a kaméleonom, mi lehet az oka?

  Ez egy nagyon összetett kérdés, rengeteg oka lehet annak, hogy állatunk nem eszik. Pontokba gyűjtöm a lehetséges okokat, ezeket érdemes mind figyelembe venni és kísérletezéssel kizárni vagy rájönni, hogy melyik ezek közül a legkevésbé vagy leginkább valószínű.

  1. Vedlik vagy hamarosan vedleni fog állatunk.

  2. A hőmérséklet nem megfelelő a terráriumában (28°C alatt vagy 30°C felett van tartósan a hőfok nappal).

  3. Az UV izzó már 10-12 hónapja világít, cserére szorul. Ez ugye befolyásolja az étvágyat, a párzási kedvet, a D-vitamin beépülését.

  4. Állatunk új terráriumot kapott, ilyenkor 2-3 hétig nem találja a helyét, meg kell szokni az új környezetet.

  5. Állatunknál kitakarítottunk és átrendeztük az ágait, növényeit, ilyenkor ismét csak meg kell szokni a helyet.

  6. Unja a tücsköt vagy más eleségállatot, érdemes mindig valami újjal ilyenkor próbálkozni. Tücsökből is több féle van, sáskából is, csótányból szintén nem csak egy faj adható és a kukacokról még nem is beszéltem.

  7. Előfordul, hogy az eleség méretével van baj, a nagyobb rovaroktól fél, de a kicsiket megeszi. Ugyanez lehet fordítva is, a kicsik már nem érdeklik, de a nagyok felkeltik figyelmét. Érdemes néha a méretekkel is játszani.

  8. Túl sok eleség van bent a terráriumban egyszerre, a bőség zavara ronthatja a vadászösztönt. Kifejlett állatnál ilyenkor távolítsuk el a rovarokat és tartsunk 1-2 nap szünetet, ne is lásson semmilyen táplálékot.

  9. Nem vitaminozunk vagy nem a megfelelő multivitamint használjuk, esetleg a vitamin lejárt.

  10. Ivarérett lett állatunk, ilyenkor étvágya 1-2 hétre vagy akár 1-2 hónapra is visszaeshet drasztikusan.

  11. Nőstény kaméleonunk van és tojások fejlődnek benne, melyeket hamarosan le szeretne rakni.

  12. Állatunk beteg, ilyenkor az étvágytalanság bágyadtsággal, többnyire beesett szemmel társul.

  Az létezik, hogy megunta a tücsköt?

  Igen, ahogy fent is írtuk, törekedjünk a változatosságra, ne csak egy féle eleseget kínáljunk kedvencünknek.

  Nem hajlandó semmi mást megenni, csak a gyászbogár lárvát, mit tegyek?

  Sajnos a gyászbogár lárva is igen zsíros eleség, desszertként adjuk csak állatunknak. Próbálkozni kell mással, például selyemhernyóval. Tartsunk pár nap szünetet, ha állatunk eléggé éhes, akkor meg fogja enni a sáskát vagy a tücsköt.

  Viaszmolyból mennyit adhatok?

  A viaszmoly szintén desszertként adható táplálékállat, ezért óvatosan kínáljuk, napi 1-3 db nem probléma, ha mellette bősegesen eszik a fő és kiegészítő elesegekből is kaméleonunk.

  A réten fogtam pár szöcskét, odaadhatom az állatnak? Legyek is vannak a szobában, mehet neki?

  Abban az esetben igen, ha meggyőződtünk róla, hogy vegyszerekkel nem kezelik a területet, ahonnak begyűjtöttük a rovarokat, illetve a légy nem érintkezett trágyával.

  Néhány bogár elszökött, hogyan szedem őket össze?

  Semmi gond, BioLock a legjobb barátunk. 🙂 10 m2 körzetben összegyűjti a bogarakat éjszaka. A gyanútlan tücskök beleragadnak és a BioLock nem engedi őket el, onnantól meglátjuk, ragaszkodni fognak hozzá a szökevények. Bio, tehát nem veszélyes háziállatainkra.

  El fognak szaporodni a csótányok a lakásban?

  Vannak olyan csótány fajok, melyek el tudnak szaporodni normál szobahőmérsékleten, de a terrarisztikában eleségállatként használt csótányok teljesen veszélytelenek. Magas hőmérsékleten szaporodnak és fehérjedús táplálékra van szükségük. Attól tehát nem kell tartanunk, hogy a csoki csótányok (blatta lateralis) és az argentin csótányok (blaptica dubia) hemzsegni fognak a lakásban. Az elkóborolt jószágokat a BioLock bio bogárcsapdával gyorsan, hatékonyan összeszedhetjük.

  Mennyibe kerül a kaméleon havi fenntartása?

  Egyáltalán nem vészes egy kaméleon havi fenntartási költsége. Nagyjából 3000-4000 Ft-tal kalkulálhatunk, ennyiből már változatos étrendet állíthatunk össze. A világítások kb. 500 Ft-nyi áramot fogyasztanak havonta.

  Minden nap vitaminozzak? Mi van, ha kimarad egyszer?

  Ha egyszer kimarad a vitaminozás, nem lesz semmi baj, a problémák akkor kezdődnek, ha huzamosabb ideig elhagyjuk a vitaminok pótlását. Mi minden nap, minden etetésnél vitaminozunk. Kivételt képez ezalól a selyemhernyó és a katonalégy lárva, ezek az eleségek ugyanis önmagukban tele vannak ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, kalciummal, őket nem szoktuk beporozni, minden mást igen. Még a legyet is. Ügyesen. Vannak olyan elméletek, hogy minden második etetésnél vagy hetente egyszer vitaminozzunk, mi ezzel nem értünk egyet, nekünk és az állatainknak nagyon jól bevált a mindennapos vitaminozás.

  A tücsköt tudom valamivel helyettesíteni? Megőrülök a ciripeléstől.

  A tücsök egy kiváló eleségállat, jól kezelhető és viszonylag igénytelen, valamint gazdaságos vele etetni, ezért nem érdemes kihagyni. Viszont a jó hír az, hogy van olyanunk, hogy néma tücsök, aminek elvettük a hegedűjét, így nem ciripel. Természetesen nem a hegedű a titka, és nem is kínozzuk meg ezeket az állatokat, de a néma tücsök receptjét ne kérdezzétek meg, mert 30 évre titkosítottuk, nem árulhatjuk el. 🙂 A lényeg, hogy van, létezik!

  Etessem még a bogarakat is?

  Sokan jót derülnek azon, hogy még az eleségállatokat is etetni kellene. Persze, mivel ők is élőlények és kijár nekik az utolsó vacsora joga. Tápanyagban gazdagabb, értékesebb eleséget kap kamélonunk, ha etetjük a rovarokat is különféle zöldségekkel, fehérjében gazdag tápokkal, valamint a jól bevált bogárzselével. Nem csak a tápérték, a hosszabb eltarthatóság sem elhanyagolható szempont, azok a bogarak, amelyek rendszeresen táplálékot kapnak hosszabb ideig élnek. Nem mindegy, hogy naponta szaladgálunk eleségért vagy 2-3 hétig is el tudjuk tartani azokat.

  Miért pusztulnak el olyan gyorsan nálam a bogarak?

  Minden eleségállatként kapható ízelt lábúnak megvannak az ideális tartási körülményei, amivel hosszabb ideig eltarthatók. Vannak olyan táplálékállatok, melyek a hűvösebb (20-22°C-os), száraz környezetet kedvelik és vannak olyanok, melyeket inkább hűtőszekrényben tartsunk. Az egyes táplálékállatok után mindig megtaláljátok a tárolási és eltarthatósági infót.

  Beszórhatom az egész doboz eleséget a terráriumba?

  Nem, mint azt már korábban írtuk, ha a kaméleon folyamatosan látja a nagy mennyiségű eleséget, akkor elvész a vadászösztön. Ezen kívül vannak olyan eleségállatok, melyek éjszaka megrághatják kedvencünket, ilyen például a fekete tücsök. Ha egyszerre sok eleséget szórunk be a terráriumba, mire levadássza kaméleonunk, már jó eséllyel nem talál rajtuk vitamint, mert a rovarok idővel lerázzák magukról a port. Törekedjünk inkább a gyakrabb, kisebb mennyiségű változatos etetésre, mint a heti egyszeri “beszórom a doboz tücsköt oszt jóó van”. Dehogy van az jól!

  Tenyésztés, szaporodás, tojásrakás

  Honnan veszem észre, ha a nőstényem gravid?

  A tojások fejlődésének több jele is van.

  1. Állatunk pocakja megnő, extrém esetekben a tojások kirajzolódnak hasfalán.

  2. Elkezd lent kapirgálni a földön.

  3. Megváltozik a színe és a hangulata

  4. Az utolsó 1-2 hétben szinte alig vagy egyáltalán nem eszik.

  Minden nőstény kaméleon rak tojást?

  Ez egy nagyon jó kérdés, nem mindegyik nőstény rak tojást. Van olyan, hogy egyáltalán nem fejlődnek terméketlen tojások kaméleonunkban, de olyat is láttunk már, hogy időközben a tüszők (ebből lesznek a tojások) felszívódnak és elmarad a gödörásás.

  Lent kapirgál a nőstényem a terrárium alján, mit tegyek?

  Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, akkor tegyünk be a terrárium aljára 20 cm vastagon föld-tőzeg keveréket, melyet döngöljünk jól le és tartsuk nyirkosan, hogy állatunk le tudjon tojni. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy elképzelhető, hogy a nőstény visszatartja a tojásokat és azok gyulladást okoznak a petefészekben.

  Mit csináljak a tojásokkal

  Egy jó rántotta … mondjuk ahhoz sok tojás kell, akkor mégsem. A terméketlen tojásokat el lehet távolítani a terráriumból, mielőtt azok bomlásnak indulnak. A kaméleonunk nem lesz bánatos, nem fog sírni, igazából ő a természetben beássa azokat és már tovább is áll, szóval érzelmi szálak nem kötik a tojásokhoz. A termékeny tojások mehetnek keltetőbe vagy be tudjátok hozni hozzánk, mi szakszerűen keltetünk és át is tudjuk venni a piciket.

  Nem rakja le a kaméleon a tojásokat, ilyenkor mi van?

  Ahogy az előbb említettem a tojások felszívódhatnak, ebben az esetben a tojásrakás elmarad. Ha viszont szemmel láthatóan dudorodik a pocak, akkor más oka lehet annak, hogy nem rakja le állatunk a tojásokat. Próbáljuk meg körben letakarni a terráriumot, mert lehet, hogy a mozgás zavarja. Ha ez sem segít és telnek a hetek, esetleg állatunk csak egy ágon gubbaszt, már nem kapirgál az aljzaton, nem eszik, kezd a szeme beesni, akkor mindenképpen forduljunk hüllőkhöz értő állatorvoshoz, aki segít a tojások eltávolításában.