Fajleírás

Rendszertani besorolás

Törzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Család: Kaméleonfélék (Chamaeleonidae)
Nemzetség: Chamaeleo
Faj: Calyptratus

Származás

Jemen délnyugati része és Szaúd-Arábia déli része

Élőhely

Cserjés-fás területek, félsivatagos részek, öntözött kultúrterületek, maximum 1000 méteres magasságig.

Leírás

A sisakos kaméleon a nagyobb testű kaméleonfajok közé tartozik, a hím átlagos testhossza farokkal együtt elérheti a 40-50 cm-t. A nőstény általában ennél kisebb méretű, 27-35 cm-es lesz kifejlett korában. Az állat a nevét a hatalmas sisakjáról kapta, aminek szerepe van a vízhez jutáshoz és a hőháztartás szabályozásában. A hímeknél aránytalanul nagy lehet ez a fejdísz, a nőstényeknél általában jóval kisebb. A nemek meghatározásában a hímeknél látható hátsó sarkaknál elhelyezkedő sarkantyú nyújt segítséget.

Színük az ivarérettség elérése előtt a zöld és a barna árnyalatai, majd ivaréréskor láthatóvá válnak a nemek közötti színkülönbségek. A hímek rendkívül színesek lehetnek, zöld, kékeszöld, kék, citromsárga, narancssárga, barna, fehér és fekete minták jelenhetnek meg rajtuk. A testen néhány élénk színű harántcsík jelenik meg, melyek eltérő mintázatúak lehetnek. A nőstény színei visszafogottabbak, de rajta is megjelenhetnek a zöld alapszínen türkiz, narancssárga, citromsárga, téglavörös, barna foltok, csíkok.

A kaméleon különleges színváltoztató képessége ennél a fajnál is jól megfigyelhető, mely leginkább a hangulat függvényében ingadozik. A legdurvább színeket kiváltó okok, ha a hím egy másik hímmel találkozik vagy udvarol a nősténynek, esetleg meglátja saját magát a tükörben. A nyugalmi állapot színei ilyenkor hirtelen megélénkülnek, a kontúrok élesebbek lesznek. A nőstények legfeltűnőbb színváltozása párosodás után következik be, amikor a zöld alapszín rövid idő múlva feketévé válik, melyen citromsárga és türkiz pöttyök jelennek meg, így jelezve a hímnek, hogy a megtermékenyítés sikeres volt, jelenléte innentől nem kívánatos. Ez a színelváltozás a tojásrakás után is megmarad még egy ideig.

Testfelépítés

A kaméleon testét bőrpikkelyek borítják, melyeket bizonyos időközönként az állat részleteiben vagy egészben levedli. Az állat hátán és tokájánál taraj található. Alakja a gyíkoktól eltérően oldalirányban lapított. Egyéb sajátosságok: a szemhéjak szinte teljesen összenőttek, ezáltal az állat látása nagyon éles, aminek fontos szerepe van a zsákmány felfedezésében. A szem másik különlegessége, hogy egymástól függetlenül mozgatható, így általában az állat az egyik szemével a táplálékot fürkészi, a másikkal a rá leselkedő veszélyt lesi.

Másik különleges és fontos szerve a nyelve, amely egyedülálló az állatvilágban. A kilőtt nyelv hossza elérheti az állat teljes testhosszát. Az akár 50 km/h-s sebességet is elérő lövés a nyelvcsontnak köszönhető, amely szinte rugóként lövi ki a tapadókoronghoz hasonló végű izmos nyelvet. A nyelv ragadós vége körbefogja a zsákmányt, és vákuumot képezve tartja azt egészen addig, míg az állat a nyelvét vissza nem húzza a szájába. Ezután a kaméleonok apró fogaikkal alaposan megrágják a zsákmányt. Egyéb sajátosságuk még a lábujjak különös módosulása, amely teljes mértékben a fán élő életmódhoz alkalmazkodott. Öt lábujjuk 3/2 arányban összenőtt. Ötödik lábnak tekinthetjük farkukat, mellyel rendkívül jól képesek kapaszkodni. Mászáskor ezzel biztosítják be magukat.

Vedlés

Fiatalabb korban a vedlés általában néhány óra alatt lezajlik, viszont a kifejlett állatok részletekben vedlenek és akár több napig vagy hétig is eltarthat ez a folyamat. A vedlés elindulása onnan ismerhető fel, hogy az állat színe fakóbbá válik, a bőr tapintása sokkal szárazabb, ilyenkor a felső bőrréteg hamarosan leválik a testről. A vedlés általában a szem környékén indul el először. Gyakran azt vehetjük észre, hogy kaméleonunk dörgöli szemeit az ágakhoz, mintha rosszul látna, sőt hólyagszerűen felfújja és kidülleszti azokat. Elég horrorisztikus látvány tud ez lenni, de ne ijedjünk meg, én még nem láttam kaméleonszemet kiesni a helyéről. A vedlés helyváltoztatás hatására spontán megindulhat, tehát attól se rémüljünk meg, ha kaméleonunk az új otthonunkban egyből egy vad sztriptíz táncba kezd és ledobja a bundát vagy úgy néz ki, mintha felrobbant volna, cafatokban lóg a bőre és nagyon hasonlít Münchhausen Báróra.

Életmód

Nappali aktivitású állatok, az első fényekkel kelnek és sötétedéskor általában a megszokott alvóhelyükön térnek nyugovóra, de képesek igen mókás pózokban is elaludni. Hidegvérű állatok, így a reggeli órákat legszívesebben napozással töltik, majd miután felmelegedtek azonnal zsákmány után néznek.

Életkor

Átlagos életkoruk fogságban magasabb: 4-5 év, de láttam már 9 éves példányt is.

És egy kis anatómia

a végére, ha még nem fáradtál el

TOVÁBBI részletek

Kattints a menüpontokra!