Táplálkozás

A kaméleonok legfőképpen élő táplálékot esznek. Csak az kelti fel az érdeklődésüket, ami él és mozog. Ritkán előfordul, hogy állatunk a fikusz leveleit vagy gyümölcsöket csipeget. A táplálék mennyisége függhet a hőmérséklettől, az állat kedélyállapotától és az évszaktól. Nincs arra szabály, hogy hetente hányszor etessünk, de fontos, hogy ne árasszuk el a terráriumot eleséggel, mert kaméleonunk megunja azt, ami mindig a szeme előtt van. Ez valamennyire érthető, mert én is megunnám, ha mindennap rántott húst kapnék vacsorára, akármennyire is szeretem. Az az optimális, ha reggel annyi eleséget adunk, amit egész nap tud dézsmálni. Ez körülbelül napi 10-15 tücsköt jelent általában. Ha falánk a jószág, akkor adhatunk még neki táplálékot. A változatos étrend neki sem árt. Túletetni nem tudjuk, ha már nem éhes, egyszerűen a fenekét mutatja felénk.

Méret és mennyiség

Az eleség ne legyen nagyobb a kaméleon szájánál. Ez főleg kis korban fontos, a kifejlett kamiknál már nincs jelentősége. A kicsik még ügyetlenek és akár a nagy falattól meg is fulladhatnak, sőt a pici, leginkább egy cérnára hasonlító nyelvük is megsérülhet. Nem tudják felmérni még a képességeiket, ezért nem szabad túlságosan nagy ennivalót adni a kicsi állatnak. Inkább fokozatosan adjunk nekik egyre nagyobb eleséget, hogy ne ijedjenek meg a nagyobb rovaroktól sem. A bébiket etethetjük naponta kétszer is, hagy erősödjenek. Mondjuk reggel mehet nekik 10-15 tücsök, délután vagy este pedig 5-10 röpképtelen légy vagy muslica. A táplálék fajtákat és méreteket illetően nagy segítség lehet webáruházunk eleségválasztója, ahol egyszerűen csak meg kell adni az állat korát és máris megkapjuk az egész havi menüt. 🙂

Fontos

hogy mindent vitaminporba forgatva adjunk a kaméleonnak, mivel a vitaminra nagy szüksége van a jó kondícióhoz és a megfelelő fejlődéshez. A vitaminpor kalciumot, D-vitamint és foszfort is tartalmazzon. A vitaminról bővebben az Eleségállat – Táplálékállat alatt olvashatsz. A vitaminok hatékony beépüléséhez nagy segítséget nyújt egy napfényhez hasonló spektrumú fényforrás, mely UVB sugarakat is kibocsájt. A hangsúly az UVB sugarakon van. Az 5.0 trópusi fényforrások 5% UVB-t sugároznak mely optimális a párduckaméleon számára. Nekünk a ZooMed 5.0-ás izzó vált be, hát még az állataimnak. Izzó helyett használhatunk fénycsövet is, a T5-ös ZooMed csövek jó minősegűek és nagyon jó az UVB kibocsájtási indexük.

Vitaminporozás

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lenne a legpraktikusabb az eleségállatot bevitaminozni a hüllőnk számára úgy, hogy az eleség ne ugráljon szanaszét a lakásban. Nos mi kidolgoztunk erre egy jól működő módszert. Az etetéshez vegyünk egy nagy dobozt vagy műanyagkancsót amiből az eleség nem tud kiszökni / kiugrani, arra szórjunk vitaminport, forgassuk meg „panírozzuk be” őket, és már adhatjuk is kis kedvencünknek a beporozott ételt. Még mindig nem teljesen tiszta? Inkább nézzétek meg a lenti videót, na meg a sok-sok gyakorlás teszi a mestert. Ja, és a BioLock a barátunk 😉 ha elkószált néhány bogár a lakásban, akkor ez a bogárcsapda összegyűjti éjjel a fenevadakat (van belőle family pack is, ha nagy a baj).

A kaméleonok étrendje legyen változatos, nyugodtan kényeztethetjük őket finomságokkal. Jani, a legyet mielőtt odaadod, tedd be a sima hűtőbe kb. 5 percre, ott kicsit megdermednek, utána be tudod porozni őket, különben persze hogy elszöknek előled!

Táplálékállatok

Tenyésztett: Tücsök, sáska, gyászbogárlárva, lisztkukac, rózsabogárlárva, viaszmolylárva, házilégy, röpképtelen muslica, naposegér (csak ritkán, ugyanis túl nagy a tápértéke)

Szabadon fogott: cserebogár lárvái, rózsabogár lárvái, káposztalepke és hernyói, tücsök, légy, sáska, szöcske

Amíg az állat kicsi adjunk neki muslicát, kis tücsköt, röpképtelen legyet, kis viaszmolylárvát. Fontos, hogy olyan rovart soha ne adjunk, ami mérgező lehet vagy ami megcsípheti a nyelvét.

Vásárold meg webáruházunkban a táplálékot kedvező áron! Ingyenesen kiszállítjuk az eleséget Budapesten belül és az ország minden pontjára postázzuk is.

Részletek az Eleségállat – Táplálékállat menüpontban.

Táplálkozás, vitaminozás

Nézd meg oktató videóinkat a YouTube-on!

További részletek

Kattints a menüpontokra!