Fajleírás

Rendszertani besorolás

Törzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Család: Kaméleonfélék (Chamaeleonidae)
Nemzetség: Furcifer
Faj: Pardalis

Származás

Madagaszkár és a környező kis szigetek. Betelepítették Mauritius és Réunion szigetére is.

Élőhely

A sziget keleti, észak-keleti és észak-nyugati részének nedves bozótosaiban honos, de a meleg, párás esőerdőkben és tengerparti területeken is megtalálható. Lombkorona- és cserjeszintben él, maximum 1000 méteres magasságban.

Leírás

A párduckaméleon a nagyobb testű kaméleonokfajok közé tartozik, a hím átlagos testhossza farokkal együtt elérheti a 40-50 cm-t. A legnagyobb regisztrált hím 55 cm hosszúságú. A nőstény ennél jóval kisebb méretű, sőt a sisakos nősténynél is picit kisebb, 25-33 cm, maximum 35 cm lesz kifejlett korában. A hím színei sokkal változatosabbak, a színváltozat attól függ, hogy Madagaszkár mely részéről származik az állat. A különböző színváltozatok az egymástól elszigetelt populációkban alakultak ki, és a kifejlett hímek mintázata alapján lehet felismerni őket. A nőstények színei visszafogottabbak, általában a bézs, barack, rózsaszín, barack és lila színeket produkálják. A kifejlett párduckaméleon nemének meghatározásában egyértelműen a színek nyújtanak segítséget.

A hímek színei fokozatosan jönnek elő, már 4-5 hónapos korban halványan láthatóvá válnak az alapszínek, melyek kb. 9-12 hónapos korban érik el a végleges élénkséget és árnyalatokat. Általában jellemző a függőleges csíkozottság egészen a farok végéig, melyeket néhol pöttyök boríthatják és egy hosszanti csík keresztezheti azokat. A nőstények egészen kis korukban a bézs és rozsdabarna színeket veszik fel, melyek folyamatosan élénkülnek, barack és rózsaszín foltokkal.

A kaméleon különleges színváltoztató képessége talán ennél a fajnál figyelhető meg legjobban, mely leginkább a hangulat függvényében ingadozik. A legdurvább színeket kiváltó okok, ha a hím egy másik hímmel találkozik vagy udvarol a nősténynek, esetleg meglátja saját magát a tükörben. A nyugalmi állapot színei ilyenkor hirtelen megélénkülnek, a kontúrok élesebbek lesznek, leírhatatlan színek jönnek ilyenkor elő. A zöld szín gyakran pirossá vagy narancssárgává, citromsárgává változik, a kontraszt nagyon éles lehet. A nőstények legfeltűnőbb színváltozása párosodás után következik be, amikor a bézs alapszín akár egészen mély lilává változhat, benne barack színű foltokkal, így jelezve a hímnek, hogy a megtermékenyítés sikeres volt, jelenléte innentől nem kívánatos. Ez a színelváltozás a tojásrakás után is megmarad még egy ideig.

Testfelépítés

A kaméleon testét bőrpikkelyek borítják, melyeket bizonyos időközönként az állat részleteiben vagy egészben levedli. Az állat hátán és tokájánál taraj található. Alakja a gyíkoktól eltérően oldalirányban lapított. Egyéb sajátosságok: a szemhéjak szinte teljesen összenőttek, ezáltal az állat látása nagyon éles, aminek fontos szerepe van a zsákmány felfedezésében. A szem másik különlegessége, hogy egymástól függetlenül mozgatható, így általában az állat az egyik szemével a táplálékot fürkészi, a másikkal a rá leselkedő veszélyt lesi. Másik különleges és fontos szerve a nyelve, amely egyedülálló az állatvilágban. A kilőtt nyelv hossza elérheti az állat teljes testhosszát.

Az akár 50 km/h-s sebességet is elérő lövés a nyelvcsontnak köszönhető, amely szinte rugóként lövi ki a tapadókoronghoz hasonló végű izmos nyelvet. A nyelv ragadós vége körbefogja a zsákmányt, és vákuumot képezve tartja azt egészen addig, míg az állat a nyelvét vissza nem húzza a szájába. Ezután a kaméleonok apró fogaikkal alaposan megrágják a zsákmányt. Egyéb sajátosságuk még a lábujjak különös módosulása, amely teljes mértékben a fán élő életmódhoz alkalmazkodott. Öt lábujjuk 3/2 arányban összenőtt. Ötödik lábnak tekinthetjük farkukat, mellyel rendkívül jól képesek kapaszkodni. Mászáskor ezzel biztosítják be magukat.

Vedlés

Fiatalabb korban a vedlés általában néhány óra alatt lezajlik, viszont a kifejlett állatok részletekben vedlenek és akár több napig vagy hétig is eltarthat ez a folyamat. A vedlés elindulása onnan ismerhető fel, hogy az állat színe fakóbbá válik, a bőr tapintása sokkal szárazabb, ilyenkor a felső bőrréteg hamarosan leválik a testről. A vedlés általában a szem környékén indul el először. Gyakran azt vehetjük észre, hogy kaméleonunk dörgöli szemeit az ágakhoz, mintha rosszul látna, sőt hólyagszerűen felfújja és kidülleszti azokat. Elég horrorisztikus látvány tud ez lenni, de ne ijedjünk meg, én még nem láttam kaméleonszemet kiesni a helyéről. A vedlés helyváltoztatás hatására spontán megindulhat, tehát attól se rémüljünk meg, ha kaméleonunk az új otthonunkban egyből egy vad sztriptíz táncba kezd és ledobja a bundát vagy úgy néz ki, mintha felrobbant volna, cafatokban lóg a bőre és nagyon hasonlít Münchhausen Báróra.

Életmód

Nappali aktivitású állatok, az első fényekkel kelnek és sötétedéskor általában a megszokott alvóhelyükön térnek nyugovóra, de képesek igen mókás pózokban is elaludni. Hidegvérű állatok, így a reggeli órákat legszívesebben napozással töltik, majd miután felmelegedtek azonnal zsákmány után néznek.

Életkor

Átlagos életkoruk fogságban magasabb: 5-6 év is lehet.

További részletek

Kattints a menüpontokra!